post

Marlies Cox Nieuwe Schutterskoningin Schutterij Het Heilig Kruis

Zondag 11 september 2022 heeft na 2 jaar weer eindelijk het gezamenlijke koningsvogelschieten plaatsgevonden, met schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” en schutterij Eendracht. Zoals iedereen weet was dit in de tijd van Corona niet mogelijk.
Twee mooie vogels zongen hoog in de lucht hun mooiste lied, totdat de kogels hun om de oren vlogen. De openingsschoten door Burgemeester Hans Verheijen, Pastoor Houwman en uiteraard oud-wethouder Pieter Meekels verklaarde het koningsvogelschieten voor geopend.
De organisatie lag dit jaar in handen van zustervereniging Eendracht.
De vogel van de Broederschap moest er eerst aan geloven. Vier uitdagers gingen de strijd aan en het was Marlies Cox die met een welgemikt 121e schot de vogel uit zijn nestje liet vallen. Marlies was in 2020 koningin en mag zich nu koning 2023 noemen van onze Broederschap. Het is voor haar de eerste keer dat zij het zilver opeist. Volgend schuttersjaar 2023 zal haar vriend Stefan Geraerts aan haar zijde lopen en het koningszilver dragen.

 

Maar voordat de vogel viel, kreeg de Broederschap een mankement aan haar wapen en zustervereniging Eendracht gaf belangeloos hun tweede wapen met munitie af aan de Broederschap, daarvoor zeker onze hartelijke dank.

 

Bij schutterij Eendracht (met 7 liefhebbers voor het koningszilver) eiste Hen Poulissen de eer voor zich op met het 133e schot. Zijn voorganger liet de vogel wankelen en voor Hen was het op dat moment een koud kunstje. Volgend schuttersjaar zal zijn dochter Michelle aan zijn zijde lopen als koningin.
Beiden schutterijen zullen zeker gewaarborgd zijn van twee mooie koningsparen en zullen “Beeg” weer op de kaart zetten. Aangezien in “Beeg” alles dubbel is, zullen ze elkaar ook in nood altijd helpen! Zo zie je maar dat belangeloos het tweede wapen door koning Hen meteen zonder aarzelen op de aanlegpaal van de Broederschap kwam te liggen en met dat wapen van de zustervereniging, kwam de vogel naar beneden. “Dubbelspel”!
Bij de Eendracht kwam er nog een verassing tevoorschijn. Piet Scheepers kreeg het Bronzen Kruis van verdiensten. Een afgevaardigde van De Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden had de eer deze bij Piet op te spelden. Deze heeft Piet zeker dik verdiend en een dikke proficiat hiervoor.
Wij wensen beiden schutterijen met hun mooie koningsparen heel veel succes toe voor het schuttersjaar 2023.

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz.