post

Stef Geraerts Nieuwe Koning Schutterij Het Heilig Kruis

Zondag 10 september 2023 heeft tijdens het 350e jubileumjaar van schutterij Broederschap van het ‘Heilig Kruis’ te Grevenbicht, het koningsvogelschieten plaatsgevonden bij onze Broederschap, samen met schutterij Eendracht.
Zoals jaarlijks gebruikelijk worden eerst op de vroege zondag de Nieuwe Vogels (de Pestvogel van Heilig Kruis en de Adelaar van Eendracht) door de huidige Schutterskoning(in) 2023, nl Marlies Cox (Heilig Kruis) en Hen Poulissen (Eendracht) in de Schietboom opgehangen.

 

Het afhalen van het koningspaar in de ochtend, Marlies Cox en Stef Geraerts bij 31 graden hoort er natuurlijk ook bij. Dit gaat uiteraard met een traan en een lach van onze koning(in) 2023. De bekende borrel en het hapje mag zeker niet vergeten worden. Traditie is Traditie en ieder doet het op zijn eigen manier. Vorig jaar was het Marlies die de vogel afschoot en zoals het reglementair is, draagt in dit geval Stef het koningszilver.

 

In de loop van de middag vond dan het traditionele Koningsvogelschieten plaats. Met het 108e schot, kwam de vogel van onze Broederschap eindelijk naar beneden. De vogel deed zijn naam wel eer aan, het was namelijk een Pestvogel en deze draaide zich met zijn snuit de andere kant op en bleef mooi hangen aan zijn pootje. Uiteindelijk kreeg hij door Stef Geraerts het genadeschot toegediend en moest de vogel zich wel loslaten. Stef had vorig jaar ook al de eer om het koningszilver te mogen dragen. Echter, toen had zijn vriendin Marlies Cox de vogel op haar naam staan en liep toen in een prachtige koninginnenjurk mee naast Stef. Deze keer mag Stef zijn naam noteren op een nieuwe koningsplaat en komt dan ook in de koningsgalerij van onze schutterij. Stef mag zich koning 2024 noemen en samen met Marlies zijn ze dus het Koningspaar 2024.

 

Bij schutterij Eendracht, wist Jan Munsters de vogel naar beneden te halen met het 136e schot. Ook deze vogel, een adelaar, wilde maar niet landen en draaide een beetje om zijn as heen. Beiden vogels zorgden voor een behoorlijke spanning onder het publiek en schutters, aangezien er na elk schot oergeluiden kwamen van de schutters die dachten, nu gaat hij vallen. Tot koele kikker Jan Munsters kwam en er een einde aan maakte, hij moet vast gedacht hebben, jij bent voor mij. Ook Jan mag zich koning 2024 noemen, ere wie ere toekomt!

Wij wensen beiden koningen met hun koningin veel succes in het nieuwe schuttersjaar 2024

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz