post

Frank Honnef ontvangt EGS Onderscheiding tijdens 350 jarig Bestaansfeest

Geweldige receptie en jubileumfeest “Heilig Kruis” nav 350 jarig bestaan van onze Schutterij.
Het Jubileumfeest van 08, 09 en 10 september 2023 stond in het teken van een geweldig georganiseerd feest bij Schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht.

Op Vrijdag 8 September om 20.00 uur begon de officiële receptie waarbij Frank Honnef zijn 50-jarig lidmaatschap mocht vieren. Deze eer komt secretaris, organisator en manusje van alles, toe. Frank is vanaf 1973 t/m 1977 geweerdrager geweest. In 1978 t/m 1997 heeft hij zich ontfermt over het vaandel en deze altijd trots gedragen tijdens alle Bondschuttersfeesten, OLS, ZLF, Processies en in welke omstandigheden dan ook. 1990 was zijn koningsjaar en Frank heeft zelfs nog een jaar de Tamboer-Maitre stok mogen hanteren. 1998 was zijn bevordering tot officier in de rang van 1e Luitenant. 33 jaar werkt hij al als bestuurslid in diverse functies van penningmeester, interim-voorzitter en de laatste 12 jaar als secretaris. Tegenwoordig moet je ook nog in de leer om buks meester te zijn en daar een speld voor te krijgen, anders mag je het wapen niet hanteren, ook deze speld heeft hij en mag invallen om het wapen te laden. Zijn schietkunsten waren ook niet misselijk en Frank heeft zijn verdiensten jarenlang mogen volbrengen in het A zestal. Ook heeft Honnef in de schietcommissie gezeten en is reserve commandant. In 2013 is Frank benoemd als Schutbroeder van de Edele Eed-Broederschap van de Souvereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus.
Toen kwam er tijdens de receptie toch nog een hele mooie verassing voor Frank Honnef.
Een verassing die hij nooit verwacht had, door de aanvraag van voorzitter Peter Hodselmans, kregen wij bezoek van de EGS (Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden). Secretaris dhr. Gérard van Uhm kwam Frank het Bronzen Kruis van Verdiensten uitreiken, dit samen met de oorkonde. Als je alles terugleest, dan is dit een hele mooie schutterscarrière met mooie laureate die mooi verdiend zijn!

 

Bieleman Harold Peters is 25 jaar lid van onze Broederschap, waarbij hij ook nog 25 jaar onze trouwe bieleman is. Harold kreeg uit handen van het Bondsbestuur zijn 25-jarige Bondsonderscheiding, de speld en oorkonde. De bielemannen zijn een zeer hechte club binnen de schuttersbond, uit handen van de opperbieleman kreeg hij de zilveren bielemanonderscheiding omgehangen. Uiteraard ging dit ook met een prachtig cadeau, wat bestaat uit een waar glazen kunstwerk in de vorm van een bieleman.

 

Mevrouw José Aben, was aanwezig om diverse schutters van de drumband in het zonnetje te zetten met een speld en oorkonde van de LBT, Limburgse Bond van Tamboerkorpsen.
Andrea Driessen kreeg de speld van 25 jaar. Rens Gellisen, Rico Steffani en Laura Steffani kwamen in aanmerking voor de speld van 15 jaar trouwe dienst. Allen gefeliciteerd!

 

 

Jerôme Helgers, een van de trouwe ophalers van oude metalen, mocht twee spelden in ontvangst nemen, namelijk een van de schuttersbond voor zijn grote verdiensten, samen met de oorkonde. De tweede speld kan m’n eigenlijk vergelijken met de vorige, namelijk het “Kruis van Verdiensten” met opschrift binnen onze Broederschap.

Harrie in ’t Panhuis, trouwe helper van Jerôme, mocht ook een mooi plaquette van glas met opschrift in ontvangst nemen voor zijn grote vrijwillige verdiensten. Deze mooie plaquette ontving hij 1 dag later op de gezamenlijke Lunch.

 

Onze Marketentsters werden ook nog even in het zonnetje gezet. Zij werden door het Bestuur van de Marketentsters namelijk geïnstalleerd. Nadat de Medailles door de Pastoor ingezegend waren, werden Mariëlle Leenders, Petra Gelissen, Marlies Cox en Heidi Biermans officieel geïnstalleerd. De medailles werden omgehangen en zij ontvingen ook de daarbij behorende Oorkondes. Zij mogen deze medaille nu bij alle officiële gelegenheden dragen. Chantal Arntz die verhinderd was ontvangt de medaille en Oorkonde op een ander moment.

 

Voor aanvang van de officiële receptie waren er ook diverse interne huldigingen binnen onze Broederschap. Cilia Wijnen, lid vanaf 2003 mocht haar 20-jarige verenigingsspeld in ontvangst nemen. Cilia is begonnen bij onze drumband op de tenortrom, later heeft ze meegelopen als marketentster en ze heeft de Limburgse vlag ook nog met eer en geweten gedragen. Met haar partner Ger van Wegberg had zij ook nog het beheer van het Schuttershome onder zich.

Han Cruts is lid vanaf 2012 en kwam in aanmerking voor haar 10-jarige onderscheiding, ook in de vorm van de verenigingsspeld. In 2016 had zij de eer om de vogel naar beneden te schieten en samen met haar man Jo, waren ze in 2017 het trots koningspaar van onze Broederschap. Ook was Han in het verleden niet bang om haar handen uit de mouwen te steken, en stond zij mee te helpen tijdens schuttersfeest of anders.

 

Bestuurslid en geweerdrager Tom Kitzen mocht zijn 10-jarige speld ook in ontvangst nemen. Wat een voetbalkantine al niet teweeg kan brengen, ook Tom is overstag gegaan voor onze vraag, wil je sjöt worden. Gelukkig hoefde hij daar niet lang over na te denken en met een volmondig ja, (zonder op de knieën te gaan) werd er weer een lid geboren. Ook Tom is een heel bedreven manneke, zo zit hij ook in de activiteitencommissie. Samen met Ger van Wegberg, Willie Honnef en Sjoerd Biesmans hebben ze ervoor gezorgd dat de toiletten een grote opknapbeurt hebben gekregen. Uiteraard heeft Tom samen met Laura Steffani, een heel groot aandeel gehad bij de organisatie van ons jubileumfeest.

 

Uiteraard ging deze interne huldiging en receptie niet zonder bloemen en kregen we van iedereen lachende gezichten. Het heet ook niet voor niks “Zeg het met Bloemen”!

Wij als bestuur en leden willen dan ook iedereen van harte bedanken voor jullie hulp, op welke manier dan ook.

Wij als schutterij van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht, mogen terugkijken op een zeer geslaagd jubileumfeest en een superdrukke receptie waarbij wij niemand willen overslaan om te bedanken. Toch wil ik wel mw. Judith Bühler, wethouder bij de gemeente Sittard-Geleen bedanken voor de oorkonde die wij gekregen hebben voor ons 350-jarig bestaan.
Deze zal zeker een mooi plekje krijgen in ons “Math Vonken Schuttershome”.
Ook willen wij Schutterij Eendracht bedanken dat zij met de gehele Schutterij ons tijdens de receptie kwamen verrassen. Mooi gebaar.

 

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz