post

Pinksterweekend 2022

Zaterdag 04 juni 2022, koffietafel, jubilarissen en rondgang naar kerkhof en bezoek van de overgebleven horeca’s. Voorzitter Peter Hodselmans opende de koffietafel met een gebed en minuut stilte. In het verleden ging onze Broederschap op pinksterdinsdag de rondgang doen maar eerst naar de Heilige mis om 09.30 u. Een Heilig mis voor de levende en ter nagedachtenis voor de overleden leden. In die Heilige mis ging de koning met de schaal rond en die werd ook altijd rijkelijk gevuld door de leden en de overige kerkbezoekers. Deze offerandes werden dan ook als dank gebruikt tijdens het bezoek aan diverse cafés. Maar voor het zover was, was er eerst het bezoek aan het kerkhof, waar door het koningspaar een bloemstuk aan de kapel werd gelegd. Dit ter ere aan alle overleden leden en iedereen die ons voor is gegaan. Nadat dan iedereen de graven van overleden leden en families had bezocht, werden de cafés in Grevenbicht “Beeg” bezocht en tegen de middag was dan de koffietafel met gekruid gehakt met uien. Een heerlijke delicatesse die ambachtelijk was klaar gemaakt door de echte Beegter slager en waar de schutters zich tegoed aan deden. Een traditie die heden ten dagen nog steeds aanwezig is. Ook al zijn er tegenwoordig belegde broodjes bij! En na de koffie, uiteraard het gerstenat.

 

Tijden veranderen, tekort aan geestelijke verplicht onze schutterij om op zaterdag voor de Pinkster de ronde te doen. Eerst de koffietafel, waarna de koning met de hoed rond gaat en daarna bezoek aan het kerkhof met het leggen van het bloemstuk. Uiteraard hoort het café bezoek er ook bij. Op de maandag vóór de processie in de Heilig mis, zal ook een klein stuk van onze schuttersmis aandacht krijgen en onze overleden leden herdacht worden.

 

Na de koffietafel werd Ria Lomme nog gehuldigd met de speld voor haar 20 jarig lidmaatschap bij onze schutterij. Zoals eerder vermeld, kon Ria door omstandigheden tijdens de voorjaarsvergadering er niet bij zijn, vandaar dat het op deze dag heeft plaats gevonden.
Ria was met haar vader (wijlen) Harrie een geweldig mooi en trots koningspaar, ze was bij het damescomitè en altijd bezig tijdens onze eigen organisatie van schuttersfeesten.
Ria, gefeliciteerd met je mooie onderscheiding en dankjewel voor al je hulp.
Dan hebben we onze nestor Bennie van Vlimmeren. Ook Bennie kon op die dag niet erbij zijn omdat hij in de lappenmand lag. Het Bondsbestuur van de Bond Eendracht Born-Echt e.o. was aanwezig om Bennie zijn welverdiende gouden spelt met kroontje en oorkonde voor zijn 50 jarig lidmaatschap op te spelden. Een welverdiende gouden medaille met de kroon op al het werk wat Bennie in het verleden voor de Broederschap heeft verzet.
50 jaar bij één vereniging, is meer dan een dikke pluim waard. Gefeliciteerd Bennie met deze mooie onderscheiding! En dankjewel voor je grote inzet. Maar, volgens de woorden van onze voorzitter Peter Hodselmans, kon Bennie deze 50 jaar niet alleen uitzingen en daar heb je toch een vrouw voor nodig die tóch achter je staat. Dit was dan ook een volmondig ja van zijn vrouw Mary, die daardoor een mooie bos bloemen in ontvangst mocht nemen.
Want eerlijk is eerlijk, ook Mary heeft haar strepen verdiend binnen onze Broederschap, Mary was altijd van de party achter de tap, als er weer iets te organiseren viel.
Mary, ook voor jou geldt een dikke dankjewel!

 

Het was een geweldig mooi zaterdag voor onze Broederschap, met koffietafel, onderscheidingen en rondgang. Maar de grootste indruk van deze dag was, alle geüniformeerde en niet geüniformeerde stonden enkele minuten stil, rondom het graf van onze overleden ere voorzitter en generaal Math Vonken. Waar onze Broederschap sterk in is. Het samen zijn en het samen herdenken!
De Pinksterprocessie in Grevenbicht op 06 juni 2022 begon met mooi weer en even dachten we dat het zo zou blijven. Echter, de weergoden dachten er halverwege de tocht, toch anders over en zegende iedereen met een behoorlijk plens regen. Ondanks dat iedereen na de regenbui met een nat pak eindigde, was het een schitterende Pinksterprocessie.
Prachtige versieringen en vlaggen langs en op de weg. Daar zijn de bewoners van “Beeg” sterk in en een dikke Chapeau daar voor. De processie in “Beeg” trekt altijd veel volk van buitenaf en hier en daar hoor je ze zeggen, wat mooi allemaal! En ahhh, dat buitje mocht de pret niet drukken, naderhand werden we van binnen ook nat.

 

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz.