post

Chantal Arntz Nieuwe Schutterskoningin Schutterij Het Heilig Kruis

Zondag 9 september 2018 was weer dé grote dag voor de schutters van schutterij Eendracht en schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht. Bij beide schutterijen vond weer de spannende strijd plaats om het koningschap 2019. De organisatie was dit jaar in handen van de Eendracht.

Het gaat toch om de gróte eer. Het koningschap, en die eer wil elke schutter op zijn naam hebben staan. Na een gebed door pastoor Houwman ter voorkoming van ongelukken en de klanken van het Limburgs volkslied uit de geluidsboxen, kon het spektakel beginnen.

Wea sjut de vogel los?, en Wea sjut de vogel aaf?. “That’s the question”.

Zoals elk jaar was het weer één grote spannende wedstrijd bij beide schutterijen.

Bij schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” eiste met het 121e schot koningin 2018 Chantal Arntz het koningszilver op. Voor Chantal is het de 1e keer dat zij mag schitteren (uiteraard weer als koningin) samen met Harold Peters op de Bondsfeesten 2019.

De vogel van de Broederschap had er weinig zin in om zijn veilige haven te verlaten.
Door een beetje heen en weer te gaan, schoot Lilian Lebens-Cruts de vogel (een Toekan) los. Deze lag helemaal gekanteld in de ring en was moeilijk te bereiken.
Chantal had maar een kans om hem helemaal te verlossen. Door een kleine aanwijzing en een welgemikt schot met bibberende handen, wist zij de vogel (met dikke tranen) helemaal zijn vrijheid terug te geven met een zachte landing op de grond.

 

Vele schutterijen hebben in hun statuten/reglement staan dat, indien een vrouwelijke schutter de vogel naar beneden schiet, het koningszilver niet mag dragen. Zo ook onze broederschap. De koningsplaat die zij bij het onschatbare koningszilver mag toevoegen mag wel haar naam dragen.
Chantal zal voor het jaar 2019 vergezelt worden door oud koning 2018 Harold Peters. Harold zal weer met trots het koningszilver dragen op alle Bondsschuttersfeesten O.L.S, Z.L.F en de Pinksterprocessie.

 

Bij schutterij Eendracht was het dit jaar Marcel Stevens die de eer mocht opeisen, door met het 144e schot de vogel sierlijk naar beneden te halen. Uiteraard met een luide kreet.
De vogel van de Eendracht (een Pinguïn) bleef behoorlijk ijskoud boven in de ring staan en had echt geen zin om los te laten. Het koste diverse schoten om hem heel langzaam te laten wankelen. Waarschijnlijk voelde hij grote spanning bij schutters en publiek. Maar door het gejoel en een laatste welgemikt schot door Marcel moest de Pinguïn toch het loodje leggen.

Het is voor Stevens de 2e keer dat hij het koningschap op zijn naam mag zetten en samen met zijn vrouw Margo Stevens-Grootjans mag gaan pronken op de Bondsschuttersfeesten 2019 bij de Bond Eendracht Born-Echt e.o.

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz